CategoriesEchipamente de protectie Manusi

Totul despre manusile de protectie pentru riscuri mecanice

Mainile sunt expuse la o multitudine de pericole la locul de munca. Fie ca manipulezi piese mici, desfasori anumite demolari, lucrezi cu sticla sau executi alte lucrari, exista riscuri foarte mari ca mainile tale sa sufere rani, taieturi sau zgarieturi care iti pot periclita viata.

Daca alegi sa folosesti o pereche de manusi necorespunzatoare pentru activitatea de munca pe care o desfasori, sa stii ca mainile tale sunt puse in pericol, e la fel ca si cum nu ai avea deloc manusi in maini.

Asadar ne-am gandit la binele tau si in acest articol o sa vorbim despre manusile de siguranta, o sa iti prezint care sunt standardele europene, ce inseamna acestea, cum sunt testate si nu in ultimul rand cum sa iti alegi corect perechea de manusi potrivita pentru sarcina pe care trebuie sa o indeplinesti.

Ce este EN 388: 2016 + A1: 2018?

EN388 este standardul european de siguranta pentru manusile de protectie impotriva riscurilor mecanice, care a fos actualizat de mai multe ori de-a lungul anilor. Cea mai recenta versiune EN 388: 2016 + A1: 2018 a fost publicata ca amendament la EN 388: 2016 om decembrie 2018. EN 388: 2016 a fost o actualizare majora a acestui standard in noiembrie 2016, care a inlocuit editia anterioara EN 388: 2003.

EN388 este utilizat impreuna cu standardul EN420. Acesta acopera cerintele generale si metodele de testare pentru manusile de protectie iar versiunea actuala este EN 420: 2003 + A1: 2019.

Pentru a ajuta utilizatorii si managerii de siguranta sa determine nivelul de protectie al unei perechi de manusi, EN 388: 2016 foloseste valori index pentru a evalua performanta unei manusi atunci cand este folosita impotriva anumitor riscuri mecanice. Acestea includ, abraziunea, ruptura, perforarea, impactul si taierea lamei. Editia 2016 a acestui standard va permite sa corespundeti mai bine protectiei necesare impotriva pericolelor prezente in mediul de lucru.

Produsele acreditate sunt marcate cu pictograma EN: 388: 2016. Sub aceasta pictograma vor fi 4 cifre si 1 sau 2 litere, care indica performanta de testare a manusilor impotriva fiecarui pericol.

Pana in anul 2023, produsele testate conform EN 388: 2003 sunt inca valabile, prin urmare multe manusi de siguranta disponibile astazi sunt inca certificare pentru versiunea 2003. Acest lucru nu inseamna ca aceste manusi sunt inferioare, dar in timp vor fi re-testate la EN 388: 2016 in cadru noilor metode de testare.

Principalele modificari de la EN 388: 2003 la EN 388: 2016

In editia revizuita a EN388, unele dintre testele din versiunea 2003 raman neschimbare, in timp ce altele au fost imbunatatite. Ceea ce trebuie sa retineti este ca nu performanta manusii s-a schimbat, ci modul de testare a performantei.

La testele de abraziune, se foloseste hartie noua de testare abraziva, deci este posibil ca unele scoruri de abraziune sa se schimbe atunci cand un produs este recertificat in noile conditii de testare.

Cu toate aceastea, cea mai notabila schimbare se refera la protectia impotriva taierilor, deoarece a fost introdusa o noua categorie de protectie. Testul de taiere EN 388: 2003, cunoscut sub numele de “testul cupei”, este acum competat cu metoda de testare suplimentara EN ISO 13997: 1999 (acesta determina rezistenta la taiere prin margini/ obiecte ascutite). Testul de protectie la impact este optional si orice manusa care indeplineste acest criteriu este marcata cu un P.

Exemplu pictograma EN 388: 2016 si explicarea acesteia

 

Exemplu de cod sub pictograma Niveluri de performanta La ce foloseste testul
4 1-4 Rezistenta la abraziune
5 1-5 Rezistenta la taiere
4 1-4 Rezistenta la rupere
3 1-4 Rezistenta la perforare
D AF Rezistenta la taiere (EN ISO 13997)
P P care nu se completeaza daca nu este efectuat Protectie la impact

(EN 13594)

Daca unul dintre aceste caractere este inlocuit cu un “X” inseamna ca testul nu a fost efectuat, fie nu este aplicabil.

Daca unul dintre primele patru caractere este inlocuit cu un “0” inseamna ca nivelul 1 nu poate fi atins.

Pictograma EN: 2016 nu va fi afiasata daca manusa nu atinge cel putin nivelul 1 sau A pentru cel putin un test.

Testul de impact (semnalat cu P la sfarsitul codului) este optional si este utilizat in mod normal pentru manusi care sunt special concepute pentru lucrari care implica pericole mai mari de impact si vibratii.

Cum sunt testate manusile de siguranta?

Rezistenta la abraziune

Primul numar din codul pictogramei EN 388 se refera la abraziune. Materialul manusilor este supus abraziunii prin smirghel sub o cantitate determinata de presiune.

Nivelul de protectie este indicat pe o scara de la 1 la 4 in functie de numarul de rotatii pana cand apare o gaura in material. Cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai buna rezistenta la abraziune.

Rezistenta la taiere

Al doilea numar se refera la rezistenta la teiere conform testului cupei. Aceasta implica o lama circulara rotativa care se deplaseaza orizontal in sus si inapoi pe un esantion de tesatura, cu o forta fixa de 5 Newtoni aplicata de sus. Testul este finalizat atunci cand lama a rupt materialul esantion si rezultatul este apoi specificat ca valoare index. Acest rezultat este determinat de numarul de cicluri necesar pentru taierea probei si suplimentar prin calcularea gradului de uzura a lamei.

Nivelul de protectie este indicat intre 1 si 5, unde 5 indica cel mai inalt nivel de protectie la taiere.

Rezistenta la rupere

Al treilea numar se refera la rezistenta la rupere. Testul implica gasirea fortei necesare pentru a rupe materialul manusii.

Functia de protectie este indicata printr-un numar intre 1 si 4, unde 4 indica cel mai puternic material.

Rezistenta la perforare

Al patrulea numar se refera la rezistenta la punctie a manusilor. Rezultatul se bazeaza pe cantitatea de forta necesara pentru a strapunge materialul cu un varf.

Nivelul de protectie este indicat de un numar intre 1 si 4, unde 4 indica cel mai puternic material.

Rezistenta la taiere (EN ISO 13997)

Prima litera (al cincilea caracter) se refera la protectia impotriva taierii conform metodei de testare EN ISO 13997 TDM. Obiectivul acestui nou test este de a determina rezistenta manusilor de siguranta prin aplicarea unei forte mari asupra materialului esantion intr-o singura miscare, mai degraba decat in miscari circulare continue, cum ar fi in testul de cupe.

Rezultatul este dat de o litera de la A la F, unde F indica cel mai inalt nivel de protectie.

Protectie la impact (EN 13594)

A doua litera se refera la protectia impotriva impactului, care este un test optional, in functie de relevanta sa pentru scopul manusilor. Daca manusa a fost testata pentru protectia impotriva impactului, aceste informatii sunt date de litera P ca al saselea si ultimul semn.

Daca nu exista P, nu se solicita protectie la impact.

Cum sa alegeti corect manusile de siguranta potrivite pentru sarcina dumneavoastra

Standardul EN 388: 2016 va ajuta sa identificati care manusi au nivelul adecvat de protectie impotriva riscurilor mecanice din mediul dumneavoastra. Exista o serie de produse disponibile pentru a satisface diferitele nevoi ale muncii pe care o desfasurati.

Este posibil ca lucratorii sa fie nevoiti sa mentina tactilitatea, dexteritatea si aderenta, sa se protejeze impotriva substantelor chimice daunatoare. Din acest motiv, cel mai bine este sa cautati manusi de siguranta multifuncionale care sa indeplineasca o serie de cerinte de protectie.

De asemenea, ar trebui sa va asigurati ca manusile ofera un nivel ridicat de confort si suport pentru purtarea pe tot parcusul zilei, precum si respirabilitatea si caracteristici care reduc oboseala mainilor si riscul de tulburari a muschilor sau a oaselor.

Identificarea celor mai bune manusi de utilizat pentru o anumita aplicatie poate fi realizata printr-o evaluare PPE, in care se examineaza pericolele prezente la locul de munca si stabiliti pe urma ce protectie va avea nevoie fiecare dintre muncitorul dumneavoastra. Apoi puteti selecta manusile corespunzatoare, incepand cu cel mai mare pericol cu care se confrunta un lucrator in timpul indeplinirii sarcinii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.