CategoriesConstructii Echipamente de protectie Manusi

Totul despre echipamentul de protectie pentru constructii

Echipamentul de protectie in domeniul constructiilor este obligatoriu, pentru ca dupa cum bine stim acesta joaca un rol extrem de important, echipamentul de protectie trebuie sa asigure conditiile de maxima siguranta pentru cei care sunt implicati in executarea lucrarilor, echipamentul de protectie trebuie sa fie conform normelor de siguranta adoptate de catre autoritati.

Domeniul constructiilor este unul dintre cele mai populare activitati de lucru, din aceasta cauza apar frecvent si accidentele de munca, care pot avea multiple cauze.

Din acest motiv, echipamentul de protectie trebuie asigurat de catre angajat, pentru fiecare muncitor in parte, pentru evitarea accidentelor de munca si pentru asigurarea sanatatii fizice a angajatului. Dupa cum bine stim, munca pe un santier este foarte diversificata, si anume, se folosesc diferite utilaje de mare tonaj, diferite unelte care ajuta muncitorii sa finalizeze lucrarile, asadar, acestia folosind aceste utilaje si unelte sunt foarte predispusi la pericole si accidente care le pot pune viata in pericol. Pentru evitarea acestor accidente care se pot intampla in orice moment nu este recomandat lucrul fara un echipament de protectie, care sa iti ofere siguranta.

Din diverse motive, multi dintre angajatori aleg sa nu respecte legile in vigoare si pun deseori viata propriilor angajati in pericol, asadar daca te afli intr-o situatie de acest gen in care lucrezi fara un echipament de protectie sesizeaza imediat organele competente, siguranta ta este mai importanta.

Ce trebuie sa contina un echipament de protectie?

Casca de protectie

Pe santier nu se intra niciodata fara casca de protectie pentru cap. Riscul caderii diverselor obiecte de la inaltime este foarte mare, acest element din echipamentul de protectie este obligatoriu, pentru ca stim ca loviturile asupra capului sunt foarte periculoase pentru sanatate. Purtarea castii de protectie pentru cap este esentiala pentru lucratori, dar si pentru vizitatori.

Castile pe care le folositi trebuie sa fie verificate periodic pentru a nu avea fisuri, iar starea captuselii sa nu fie degradata pentru a putea amortiza eventualele socuri.

Protejarea ochilor si a fetei

Dupa cum bine stim pe santier se lucreaza cu diverse unelte, acestea pot sa fie de exemplu: flexul, aparat de sudura, sau alte unelte care ajuta la taierea diverselor elemente de constructie. Aceste  elemente sau suprafete, prin taiere,  pot provoca aschii sau praf, care pot ajunge la nivelul ochilor sau a fetei, foarte usor. Din aceasta cauza, echipamentul pentru ochi si fata trebuie sa fie o prioritate foarte mare pentru fiecare muncitor.

Protectia ochilor este asigurata de ochelari de protectie, masti de sudura, viziere, care trebuie sa fie purtate pe ochi si fata pe toata durata executarii activitatilor specifice. Pentru protectia cailor respiratorii si a plamanilor de inhalarea accidentala de praf sau resturi de materiale este indicata purarea unei masti de protectie.

Vesta reflectorizanta

Aceasta vesta ofera o vizibilitate mai crescuta asupra celui care o poarta, este indicata purtarea acesteia pentru evitarea riscului de accidente pe santier.

Protectia mainilor

Pe santier fiecare muncitor intra in contact cu anumite unelte ascutite, materiale toxice, electrice, fierbinti, pentru evitarea unor arsuri sau accidente prin intepare a muncitorului, acesta trebuie sa foloseasca obligatoriu manusi. Coordonatorul lucrarilor trebuie sa ofere acest echipament pentru fiecare dintre cei care iau parte la executarea proiectului.

Protectia urechilor

In domeniul constructiilor conditiile de lucru nu sunt foarte prietenoase, asadar si zgomotul produs de catre uneltele si masinarii este la un nivel foarte ridicat. Dopurile de urechi sau spuma de urechi este absolut necesara pe santier, deoarece zgomotul produs, in timp, poate afecta auzul.

Incaltamintea

Echipamentul de protectie trebuie sa protejeze si picioarele, pe santier se folosesc foarte multe obiecte ascutite, sau cuie, care sunt greu de observat, pentru evitarea accidentelor prin intapare trebuie sa folosim o pereche de incaltari care sa ne protejeze picioarele conform standardelor de siguranta de protectie, acestia sunt formati din bombeu de otel si talpa.

Bocancii ne pot asigura si o sustinere a gleznei, dar si a patrunderii umezelii sau a materialelor fiebinti, topite. Tapla acestora trebuie sa fie antialunecare si sa aiba o rezistenta crescuta la socuri. Ca si in cazul castilor acestia trebuie verificati periodic sa nu aiba crapaturi, fisuri sau sa aiba obiecte blocate in talpa care ne-ar putea pune in pericol ulterior.

Lucrul la inaltime

Daca se lucreaza la inaltime, pe langa schela (daca este cazul), trebuie sa ne asiguram cu hamuri si curele de securitate, acestea ne pot salva viata, trebuie sa fim mereu in siguranta, lucrul la inaltime inseamna o activitate desfasurata la mai mult de 2 m de la talpile picioarelor, pana la sol.

 

Alte lucruri pe care trebuie sa le stiti despre echipamentul de protectie este faptul ca acesta trebuie sa fie intotdeauna potrivit pentru persoana care il poarta, echipamentul de protectie trebuie etichetat de catre producatori. Fiecare angajator trebuie sa fie resposabil si constient de pericolele cu care se poate infrunta pe santier, de aceea trebuie sa alegem siguranta, prin asigurarea echipamentului de protectie fiecaruit angajat.

In concluzie, echipamentul de protectie trebuie folosit, obligatoriu, indiferent de conditiile in care se lucreaza, acesta ti-ar putea salva viata, in caz de accident, echipamentul de protectie iti asigura siguranta si te ajuta sa eviti multe dintre pericolele care apar de-a lungul unei zile de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.