CategoriesEchipamente de protectie Manusi

Standardul EN388 de protecție a mâinilor

Standardul EN388 de protecție a mâinilor

Sănătatea și siguranța la locul de muncă sunt de cea mai mare importanță. Condițiile de lucru trebuie monitorizate în mod regulat, deoarece pot apărea accidente în orice tip de mediu. este esențial ca lucrătorii să poarte echipamentul de protecție adecvat pentru a evita incidentele sau rănile previzibile în timpul îndeplinirii sarcinilor lor.

Standardul EN388 privind protecția mâinilor a fost elaborat pentru a reduce riscurile asociate mediilor de lucru – oferind angajatorilor și angajaților o înțelegere comună pentru ce tip de muncă necesită protecție și ce echipament este adecvat pentru fiecare sarcină respectivă.

În aceast articol vom aborda de ce ar trebui să luați în considerare încorporarea mănușilor conforme cu EN388, cum funcționează exact, beneficiile sale față de alte standarde și multe altele!

Ce este standardul EN388 privind protecția mâinilor și de ce este important la locul de muncă?

Standardul EN388 este o normă europeană care specifică cerințele minime pentru protecția mâinilor împotriva pericolelor mecanice precum tăierea, perforarea, zgârierea și abraziunea. Este important să se înțeleagă acest standard la locul de muncă pentru a alege și utiliza corect echipamentul de protecție individuală și a reduce riscul de accidente la muncă.

Oferind muncitorilor echipamentul de protecție adecvat pentru sarcina lor, angajatorul poate asigura o protecție eficientă împotriva pericolelor la locul de muncă și poate asigura o conformitate cu standardele de siguranță și sănătate ocupațională.

Prin înțelegerea acestui standard, angajatorii și lucrătorii pot lucra împreună pentru a asigura că protecția mâinilor este o prioritate și, prin urmare, să reducă riscurile și să îmbunătățească siguranța la locul de muncă.

Prezentare generală a cerințelor de testare pentru obținerea certificării EN388

Pentru a asigura siguranța angajaților în cadrul diferitelor activități manuale, industria EPI (echipamentelor de protecție individuală) joacă un rol esențial. Certificarea EN388 este o necesitate în ceea ce privește testarea EPI-urilor, astfel încât acestea să îndeplinească criterii stricte și să asigure o protecție adecvată pentru lucrători.

Pentru a obține certificarea EN388, EPI-urile trebuie să treacă prin un set specific de teste care au fost standardizate la nivel european. Aceste teste includ rezistența la abraziune, tăiere, perforare și dezintegrare. Când produsul EPI este testat pentru abraziune, el este expus la o cantitate specifică de abrazivitate, iar după un număr de cicluri, trebuie să nu se observe nicio deteriorare.

Testul de tăiere este realizat folosind un cuțit rotativ și măsoară rezistența materialului la tăiere. Acest test este important pentru mănușile de protecție pentru tăiere, utilizate în industria alimentară, pentru a asigura o protecție adecvată pentru lucrători în timp ce manipulează cuțite și alte instrumente ascuțite.

Perforarea este testată prin utilizarea unei punți, care măsoară capacitatea EPI-ului de a rezista la sfredelire. De exemplu, mănușile perforate nu vor furniza o protecție adecvată împotriva tăieturilor sau perforării.

Testele de dezintegrare măsoară capacitatea EPI-ului de a rezista la deteriorare în timpul utilizării, cum ar fi forfecarea sau întinderea materialului. Testele de dezintegrare sunt esențiale pentru a verifica cât timp poate fi utilizat produsul EPI înainte de a avea nevoie de înlocuire.

Toate testele sunt realizate în condiții standardizate și și-au dovedit fiabilitatea pentru a asigura conformitatea cu standardele EN388 și siguranța lucrătorilor. În plus, odată ce produsul EPI a trecut cu succes toate testele, va fi etichetat cu un simbol și o clasa de performanță, care ajută utilizatorii să înțeleagă care este nivelul de protecție oferit de EPI.

Test nivelul 1 nivelul 2 nivelul 3 nivelul 4 nivelul 5
rezistenta la abraziune (numarul de cicluri) 100 500 2,000 8,000
rezistenta la taieturi (index) 1.2 2.5 5 10 20
rezistenta la rupere (N) 10 25 50 75
rezistenta la gaurire (N) 20 60 100 150

Tipuri de mănuși care respectă standardul EN388

  1. Mănuși din piele naturală – Acestea sunt ideale pentru protecția împotriva zgârierii și a perforării. Pielea naturală se caracterizează prin durabilitate și rezistență ridicată la uzură, oferind, totodată, și confort și flexibilitate.
  2. Mănuși din fibră sintetică – Aceste mănuși sunt realizate din fibre de înaltă performanță, cum ar fi Kevlar sau Dyneema, și oferă o rezistență excelentă împotriva tăierii și a perforării, precum și împotriva abrazivității. În plus, sunt ușoare și confortabile.
  3. Mănuși din nitril – Acestea sunt ideale pentru protecția împotriva zgârierii și a perforării, precum și a substanțelor chimice și a uleiurilor, deoarece nitrilul este rezistent la acestea. Sunt, de asemenea, ușoare, confortabile și oferă o bună aderență.
  4. Mănuși din latex – Acestea sunt ideale pentru protecția împotriva zgârierii și a perforării, precum și a substanțelor chimice și a uleiurilor, datorită proprietăților de rezistență ale latexului. Totuși, sunt greoaie și pot provoca alergii.
  5. Mănuși din nitri / latex mix – Acestea sunt o combinație între mănușile din nitril și cele din latex, oferind o protecție împotriva zgârierii, perforării, precum și împotriva substanțelor chimice și a uleiurilor, dar și confort și flexibilitate.

EN388 este un regulament de siguranță important de luat în considerare pentru locurile de muncă care manipulează materiale periculoase. Prin înțelegerea standardului și respectarea cerințelor de testare, angajatorii pot fi siguri că lucrătorii lor sunt protejați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.