Echipamentul de protectie impotriva impacturilor mecanice la nivelul capului protejeaza purtatorul de posibilele accidente, care sunt foarte periculoase si pot sa aiba cosecinte foarte grave, cum ar fi fracturi craniene sau leziuni cerebrale.
Pentru evitarea accidentelor de munca, casca de siguranta specifica activitatii de desfasurare este obligatorie, aceste casti de protectie acopera diferite zone de risc. Sa vedem despre ce zone este vorba:
- mecanice: obiecte care cad, sarcini suspendate, lovituri
- chimice: stropirea cu substante chimice lichide
- termice: stropi de metal topit, scantei, lichide fierbinti
- vizuale: radiatiile UV
- electrice: arcuri electrice
EN 397 este standardul european care specifica cerintele fizice si de performanta pentru castile de protectie industriala. Acesta cuprinde teste obligatorii si optionale:
Teste obligatorii
Test de absorbtie a socurilor
Casca testata este plasata pe o forma de cap de dimensiuni adecvate, montata deasupra unei celule de sarcina, care la randul sau este montata pe o baza rigida. Un percutor, in acest caz cu o suprafata emisferica, de o masca de 5 kg este aruncat pe casca de la o inaltime de 1 m. Forta transmisa prin casca este masurata utilizand celula de incarcare de sub forma capului inregistrata pe un grafic. Pentru ca o casca sa indeplineasca cerintele EN 397, forta maxima transmisa, dupa conditionarea adecvata a semnalului, nu poate depasi 5kN.
Test de rezistenta la penetrare
Castile industriale sunt testate pentru a se asigura ca ofera o protectie suficienta impotriva obiectelor ascutite. Testul se bazeaza pe o metoda similara a testului de absorbie a socurilor, prin faptul ca un percutor ascutit cu o greutate de 3 kg este aruncat de la o intaltime stabilita (aproximativ 1 m), pe casca, care este fixata pe cap.
Test de rezistenta la flacara
Aceasta este expusa la flacara timp de 10 secunde iar apoi indepartata, invelisul nu trebuie sa se aprinda, chiar daca acesta se aprinde in maxim 5 secunde acesta trebuie sa se stinga singur.
Ancorarea barbiei
Castile pot proteja doar atunci cand sunt prinse pe cap, prin urmare, pentru a putea fi prinse trebuie sa contina o curea de barbie corespunzatoare, ca munca sa fie sigura si sa se poata desfasura in conditii optime. Cureaua de barbie folosita trebuie sa aiba o latime minima de 10 mm.
Rezistenta ancorajului curelei trebuie sa fie suficienta pentru a permite oricarei curele de barbie atasata sa tina casca pe cap, dar nu atat de tare incat cureaua sa devina un pericol de strangulare.
Marcajele
Fiecare casca care respecta standardul trebuie sa aiba urmatoarele informatii modelate sau imprimate pe casca si sa fie vizibile:
- Numarul standardului european
- Numele sau marca de identificare a producatorului
- Anul si trimestrul fabricatiei (stampila cu data)
- Tipul de casca
- Marimea sau intervalul de marimi (cm), marcata atat pe casca, cat si pe ham
- Abrevierea materialului carcasei.
Testele optionale
EN 397 include o serie de teste optionale pentru castile in care se solicita protectie suplimentara. Castile pot solicita protectie impotriva temperaturilor foarte ridicate sau temperaturilor foarte scazute, a stroplior de metal, a tensiunilor electrice de pana la 440 V. Fiecare dintre aceste categorii include teste pentru a dovedi adecvarea castii pentru protectia impotriva acestor pericole.
Acum ca am aflat prin ce teste trece o casca pentru a indeplinii stadardele europene, hai sa vorbim putin despre o curiozitate pe care sunt sigur ca multi dintre voi ati avut-o atunci cand ati fost pe un santier sau ati vazut diferiti muncitori purtand o casca.
Semnificatia culorilor castilor de protectie
Pe santier, exista muncitori care lucreaza sub coordonarea altor oameni, acestia trebuie sa tina cont de lege, asadar trebuie sa respecte normele privind echipamentul de protectie pentru protectia muncii, dupa cum am spus, cu siguranta ai observat diferite culori ale castilor pentru protectia capului. Fiecare culoare are o semnificatie si indica functia persoanei care o poarta.
Care este semnificatia castilor in functie de culoare?
- galben – este pentru muncitori, calificati sau necalificati
- albastru – tehnicieni sau operatori
- maro – sudori
- alb – ingineri
- verde – inspectori sau lucratori noi
- portocaliu – echipajele rutiere sau vizitatori
- rosu – pompieri sau responsabilul cu protectia muncii
- roz – se imprumuta celor care isi pierd casca proprie.
Aceasta diferentiere aparuta printre castile de protectie pe culori a aparut, pentru a identifica in scurt timp o anumita persoana cu o anumita functie sau cu un pachet de sarcini. Atunci cand ai nevoie de o anumita persoana de pe santier este mult mai usor sa o identifici.
Acum ca ai aflat ce semnifica culoarea fiecarei casti vei putea sa deduci singur functia si rolul fiecarui participant de pe santier.