CategoriesConstructii

Controlul calitatii pe santier

Controlul calitatii pe santier

Cuvantul calitate este unul dintre cele mai folosite cuvinte din santier, insa intr-o industrie unde timpii de executie cresc si bugetele devin mai slabe, cerintele de calitate par sa creasca.

De multe ori auzim ca lucrurile au fost facute bine si in multe dintre cazuri este adevarat dar calitatea adevarata are nevoie de timp si buget de lucru bine stabilite inca de la inceputul lucrarii.

Pentru a intelege mai bine ce este calitatea pe santier si cum se poate controla, in acest articol vom aborda mai multe teme:

  • Cum abordam timpuriu calitatea?
  • Putem preveni problemele de calitate?
  • In ce se poate investi pentru a imbunatati calitatea muncii?
  • Cum arata “Lista de bifat” si cand este cel mai bun moment sa o incepi?
  • Ce inovatii si tehnici poti folosi sa imbunatatesti calitatea?

Cum abordam timpuriu calitatea?

In faza de preconstructie este locul in care incepe intregul proiect si se stabilesc prioritatile si asteptarile proiectului. Unul dintre primele lucruri pe care le recomandam clientilor nostri pentru a ajuta la rezolvarea problemelor si al reducerea riscurilor este acela de aduce pe toti participanti la proiect intr-o incapere pentru a putea incepe planificarea.

Aducerea tuturora ( arhitect, constructor, electrician, instalator ) inca din timp in acelasi loc este benefica deoarece toti afla care sunt asteptarile, timpi de executie in care trebuie sa se incadreze si exista se stabileste o coordonare intre toti cei implicati.

O problema tipica a lucrarilor in constructii este faptul ca, consultantul este adus prea tarziu si se pertuba timpii de executie. Pentru ca lucrarea sa decurga cat mai bine nu numai consultantul este important sa fie implicat de la inceput ci si un constructor general, arhitect si seful de echipa. Ei isi pot valorifica cunostiintele si resursele pentru a indentifica problemele care pot aparea in timpul lucrarii si se pot evita comenzile de modificare care pot fi costisitoare.

Pe langa cele specificate mai sus acestia pot parcurge si verifica graficele, costurile si pot face o revizie generala a documentelor pentru a se asigura ca au toate informatiile necesare pentru lucrare.

Putem preveni problemele de calitate?

Raspunsul sincer este nu. In ciuda tuturor planurile si eforturilor depuse vor exista intotdeauna lucruri care nu au fost construite conform desenelor si specificatiilor. Este ceva normal si de aceasta este si mai importanta “Lista de bifat”.

Cu toate acestea, putem fi atenti la ce probleme apar pe parcurs si sa incercam sa imbunatatim si optimizam procesele noastre pentru a reduce semnificativ aparitia problemelor de calitate.

Intelegerea cauzelor este primul pas in prevenirea acestora, iata si cateva cauze care au potential de a cauza probleme pe santier:

  • Contracte si desene slab executate
  • Detalii si arhitectura foarte complicata
  • Conditiile de curatenie si generale ale santierului
  • Echipa de lucru si consultanti selectati incorect
  • Materiale de constructii de calitate slaba

In ce se poate investi pentru a imbunatati calitatea muncii?

Aceasta este o intrebare foarte buna, exista o multime de sectoare in care se pot aloca bani si timp pentru a imbunatati calitatea pentru a reduce riscurile de aparitie a problemelor.

Acest lucru nu insemna neaparat sa cheltuiti o gramada de bani pe materiale scumpe. Primul lucru de unde puteti incepe este etapa de documentare si proiectare, angajarea unui consultant specializat in revizuirea documentelor poate imbunatatii calitatea finala a muncii.

O alta idee ar fi ca arhitectul ca construiasca o macheta a lucrarii finale, macheta ofera tuturor posibilitatea de a vedea in fata lor tot ceea ce este reprezentat in desene, lucru care permite sa iasa la iveala detalii complicate inainte de finalizarea proiectarii.

O importanta parte a licrarii unei constructii de calitate este selectarea furnizorilor de calitate. Este important sa va alegeti furnizori care au experienta in domeniile lor, daca aveti nevoie de ceva obiect special, gasiti o companie care se ocupa de acesta si oferitile un contract pentru a livra, nu-l oferiti la un comerciant generic si sa sperati ca lucrurile vor merge bine.

Acelasi lucru se poate spune si despre constructori si consultanti. Nu toti constructorii si consultantii sunt buni orice tip de constructii, unii se specializeaza pe constructii civile iar altii pot fi specializati pe constructii industriale. Alegeti echipa in functie de nevoi, oameni cu experienta in domeniu care vin cu experienta si cunostinte pentru ca lucrarea sa se finalizeze corect si la timp.

Cum arata “Lista de bifat” si cand este cel mai bun moment sa o incepi?

“Lista de bifat” exista dintotdeauna, scopul acesteia este de a detecta si de a corecta problemele legate de calitatea lucrarii.

Nu ar trebui sa existe nici o lucrare mica sau mare care sa se termine fara ca acest proces sa aiba loc. In ultimi ani, tehnologia a facut acest proces sa fie mult mai usor de gestionat cu ajutorul aplicatilor sau a uneltelor de luat notite.

Exista o serie de elemente care ar trebui sa fie inregistrate in timpul procesul de concepere a “Listei de bifat”:

  • Responsabilitatile clientului
  • Responsabilitatile arhitectului
  • Responsabilitatile constructorului

In ceea ce priveste inceperea procesului, acesta trebuie implementat inca de la inceputul proiectului. Sublinierea problemelor si deficientelor de la desen pana la ridicarea constructiilor este important sa fie implementata din timp.

Ce inovatii si tehnici poti folosi sa imbunatatesti calitatea?

In ultima parte a articolului vom vorbi despre cateva tehnologii care te pot ajuta in ridicarea standardelor in constructii. De la monitorizarea conditiilor santierului la raportarea automata a datelor la facilitarea constructiei, tehnologia imbunatateste multe dintre procesele pe care le folosim si le simplifica.

Unul dintre cele mai bune exemple este “Lista de bifat”. Daca cautati pe google veti gasi o multime de sabloane, unele foarte specifice.

O alta idee foarte buna este folosirea unei drone cu camera HD pentru a examina intreaga cladire pentru a oferi consultantilor si tuturor celor implicati sansa de a vedea zonele pe care altfel nu le-ar putea vedea. Dronele se pot folosi pentru a studia lucrarea si pentru a furniza automat actualizari de progres.

Ultimul sfat care il pot da pe aceasta tematica este scanarea cladirii. Scanarile se fac prin folosirea unui scaner laser printr-un process numit fotogrammetrie. O astfel de randare a cladiri poate fi foarte utila, laserul scaneaza fiecare punct si ofera o analiza precisa a oricarei suprafete. Poate va ganditi suna foarte costisitor dar in ultimi ani aceasta tehnologie a devenit tot mai accesibila si a evoluat in acelasi timp. Acesta randare va poate permite sa intelegeti si sa verificati in cele mai mici detalii dimensiunile existente.

Calitatea in constructii

In timp ce siguranta, bugetul si programul sunt foarte importante in constructii, calitatea este factorul definitor care fac clientii sa revina si sa plateasca mai mult. Daca stam sa ne gandim nici cele mai mari firme nu pun accent pe rapiditatea lucrarilor ci pe calitatea acestora. La urmatorul proiect gandeste-te mai des cum poti face lucrurile corect.

Pentru a va lasa si cu o intrebare, credeti ca puteti implementa in proiectele voastre aspectele discutate mai sus? Daca nu se poate de ce credeti ca este acest lucru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.